Blog

Hogyan válasszunk játékot a 21.században?

lolidor
lolidor
2021.07.21 14:01
Hogyan válasszunk játékot a 21.században?

A szülők minden álma egy olyan játék, amivel a gyerek sokáig játszik, lehetőleg egyedül és strapabíró is egyben. Létezik ilyen játék egyáltalán?

 

A választ nem lehet annyival lezárni, hogy igen vagy nem. Ennél a kérdés sokkal összetettebb (kellene hogy legyen). Hiába a sokat ígérő reklámok, véleményem szerint ilyen játék – önmagában – nincs. Akkor tud valami örökéletűvé válni, ha mi (felnőttek, szülők) - az élményekkel egybekötve azzá tesszük!

Természetesen sok múlik magán a játékon is! Amikor választás előtt állunk a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

- Legyen életkornak megfelelő a játék. Ha túl bonyolult, nehéz akkor elkedvetlenítheti

- Legyen az érdeklődési körének megfelelő. Ha az állatokat szereti – ne erőltessünk rá egy autós  játékot, mert nem szerzünk vele örömet.

- Lehetőleg legyen természetes alapanyagú – öröm legyen megfogni, érezze miből készült. Ezek tökéletes alkalmak egy-egy beszélgetésre és a gyerekek alapvetően kíváncsi természetűek. Öröm velük átbeszélni egy-egy témakört egy tárgy kapcsán. 

- Legyen színes, érdekes. Ami magára vonja a figyelmét a gyereknek – ezek igen fontos tényezők, főleg kisebbeknek

- Több generációs legyen – azaz minél több ideig tudja használni, esetleg kisebb vagy nagyobb testvér is be tudjon csatlakozni a játékba

- Kiegészíthető legyen – Nagyon fontosnak tartom, hogy tudatosan építsük fel a gyerekünknek a játéktárát. Olyan játékokat válasszunk, amik egymással kompatibilisek, könnyen beleilleszkednek a másik játékba. 

- Végül, de nem utolsósorban az is nagyon fontos, hogy kitől vesszük! Figyeljünk arra, hogy a termék olyan legyen aminek a gyártása során figyelnek nemcsak a termékre hanem a környezetre is, a fair bérezésre. Minél közelebbről választunk, annál kevesebb terhet róvunk a környezetre. Ezek a szempontok sem elhanyagolhatóak a 21.században ha tudatosan szeretnénk nevelni a gyerekünket. 

- Ha már nagyobb a gyerek érdemes Őt is bevonni a folyamatba, kicsit kérdezősködni mire is vágyik. Természetesen nem kell minden kérést teljesíteni de ha jól figyelünk lesznek mindig visszatérő kérdések. Közösen is ki lehet találni nagyon jó dolgokat, amikkel később valóban szívesen játszik majd!

Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor már is nagyon léptünk egy tudatosabb élet felé. Sokszor ezek a döntések nehezek, lemondásokkal járnak de hiszem, hogy fontos és van értelme hosszú távon, mert ezzel a gyerekünknek segítünk.